De Taalsmid

Mag ik mij aan u voorstellen: Rebekka van Rij, taalsmid. Met veel liefde voor de Nederlandse taal voer ik mijn beroep uit: teksten schrijven, redigeren, publiceren. Mijn stijl: helder, kort en bondig. Mijn teksten: duidelijk leesbaar, in mooi Nederlands.
In mijn Taalsmederij draait het om creativiteit, het schrijversambacht en de liefde voor het vak.


Waarom de naam Taalsmederij?
De Taalsmederij is de plek waar ik taal samensmeed tot een samenhangend, duidelijk geheel dat goed in elkaar steekt. Daarbij ga ik ambachtelijk en creatief te werk. Net als mijn vader en grootvader, die als smid werkten in hun eigen smederij. Het ondernemen zit dus in mijn bloed!

Curriculum vitae
Als meisje schreef ik dagboeken vol, maakte ik zelf kranten en stuurde ik ontelbaar veel brieven. Ik wist daarom al snel dat ik 'iets met schrijven' wilde gaan doen als ik groot was. Na het gymnasium studeerde ik Algemene Letteren met als hoofdvak Nederlandse schriftelijke taalbeheersing. Voor mijn scriptie deed ik onderzoek naar ‘hypertext’, oftewel tekst op het toen zo nieuwe medium internet.
Schrijven voor internet werd mijn specialiteit tijdens de vele jaren dat ik werkte bij TVGids.nl, onderdeel van Programmabladen AKN te Hilversum. Ik werkte er achtereenvolgens als webredacteur, eindredacteur en chef redactie. Tijdens deze jaren bij de omroep ontwikkelde ik me tot een breed inzetbare expert op het gebied van tekst, internet en media. Daarnaast betrad ik af en toe met plezier een zijpad: meedenken over de opzet en structuur van nieuwe websites, interviews afnemen voor tv-gidsen en eindeloos digitaal knutselen: html-en en photoshoppen.
In 2009 besloot ik mijn eigen bedrijf op te zetten, om zo nog meer veelzijdigheid en creativiteit in mijn werk te kunnen leggen. Van de keus om zelfstandige te worden heb ik nooit spijt gehad.